culturele antropologie

Culturele antropologie heeft te maken met het bestuderen van de verschillen van menselijke samenlevingen en de culturen van deze samenlevingen. Hierbij kun je denken aan de mens in zijn eigen omgeving. Maar naast die omgeving zijn er andere dingen erg belangrijk, zoals de gebruiken van de mensen, de gewoonten, de normen die men hanteert. Maar ook dingen als opvattingen, symbolen en geloven. Antropologie zit niet vast aan een bepaald geografisch gebied. De tegenstellingen tussen bijvoorbeeld bewoners in de Haagse Schilderswijk, Mexicaanse drugssyndicaten en machtsverhoudingen tussen landen als Rusland en Europa zijn onderwerpen die allemaal interesse kunnen wekken vanuit een cultureel antropologisch standpunt.

Het bestuderen van maatschappelijke vraagstukken

Bij culturele antropologie bestudeer je vraagstukken vanuit de cultuur en je neemt tijdens het onderzoeken deel aan het leven van de mensen die je aan het bestuderen bent. Doordat je kennis maakt met verschillende culturen laat je je eigen culurele achtergrond wat meer los. De bagage die je op die manier met je meeneemt maakt het mogelijk om een essentiƫle bijdrage aan verschillende maatschappelijke vraagstukken te kunnen leveren. Dingen als cultureel pluralisme, mondialisering, maar ook gender, duurzaamheid, media, politiek en ga zo maar door.

Heb je altijd al over de wereld willen reizen en lijkt het je wel wat om meer over maatschappelijke ontwikkelingen en andere culturen te leren? Heb je het lef om een eigen mening te vormen en daar zelf dan ook weer op kritische wijze een blik op te werpen? Als het je wat lijkt om onderzoek te doen in Nederland of ergens anders in de wereld dan is het studeren van culturele antropologie misschien wel iets voor jou. Je kunt dit bijvoorbeeld in Utrecht doen, maar er zin natuurlijk tal van andere plekken waar je deze studie zou kunnen volgen. Het is een zeer veelzijdig vak, waar je echt ongelooflijk veel kennis, maar vooral ook levenservaring mee op kunt doen. Je zult dingen ervaren die je normaal gesproken niet voor mogelijk had kunnen of durven houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *