Sociale Wetenschappen

Sociale wetenschappen vormden zich door de takken van wetenschap die betrekking hebben op mensen in hun sociale omgeving. Als we het hebben over sociale wetenschappen dan komen er een aantal naar voren:

  • Maatschappijwetenschappen
  • Gedragswetenschappen
  • Overlappingen hier van

De laatste in het lijstje heeft betrekking op wetenschappen die voor een deel sociaal zijn en voor een ander deel met andere wetenschappen te maken hebben. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld geografie, geschiedenis en theologie.

Maatschappijwetenschappen

Maatschappijwetenschappen wordt in het voortgezet onderwijs in de bovenbouw van de havo en het vwo aangeboden. De hoofdconcepten van dit vak betreffen vorming, verandering, binding en verhouding. Hierbinnen staan 23 kernconcepten volledig centraal. De contexten die verplicht zijn voor het havo-programma zijn samenlevingsvorming, maatschappelijke verschillen en veiligheid.

Het is een studie die alles behalve eenvoudig is, maar het is zeer zeker de moeite waard om het vol te houden, omdat je met sociale wetenschappen allerlei kanten op kunt gaan als het om het hebben van een carrière gaat. Zo kun je bijvoorbeeld aan het werk bij medische verblijven, maar ook bij bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Uiteindelijk bestudeer je de mensen in hun omgeving en doe je er door middel van je opleiding alles aan om mensen te helpen. Het is erg vervullend werk waar je uiteraard veel voor moet studeren, maar waardoor het je uiteindelijk ook heel veel op zal leveren.

Als je graag met mensen werkt en wilt weten hoe alles sociaal in zijn werk gaat, dan is dit een soort opleiding die je zeker moet gaan volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *