Voodoo is een religie

Bij het woord voodoo, denken de meeste mensen aan de mysterieuze poppen die bewerkt worden met naalden. Het is echter veel meer dan dat. Binnen de voodoo geloven ze in geesten van voorouders, goden, godinnen en krachten die niet te zien zijn en ongelukken bestaan niet in de voodoo cultuur. Doe je een ander iets slechts aan? Dan doe je dit in principe ook bij jezelf. Je moet namelijk een ander als jezelf zien. Wat verstaan wij onder voodoo? In dit blogartikel lees je er meer over.

Wat is voodoo?

Voodoo komt als religie uit West-Afrika. Tegenwoordig kom je deze religie ook veel tegen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Vooral in Haïti is het erg populair. De mensen die zich bezig houden met voodoo geloven in een heilige cyclus tussen de mensen op aarde en de overledenen. Bij de ceremonies is dans en zang erg belangrijk om de goden te aanbidden. De goden worden opgeroepen om te zorgen voor geboorte, vrede en geluk.

Geest/god met krachten: een loa

Binnen de gemeenschap worden goden aangeroepen voor hulp. Deze geesten of goden die speciale krachten hebben, worden binnen de voodoo loa’s genoemd. In totaal zijn er meer dan 200 loa’s die opgeroepen kunnen worden. De Loa van de dood wordt vaak opgeroepen om ervoor te zorgen dat iemand niet dood zal gaan. De Loa van de hiernamaals is ook een hele populaire geest. Deze geest wordt opgeroepen als de mensen contact willen opnemen met de doden.

De rituelen

Voodoo houdt zich veel bezig met spreuken die genezing en liefde beloven. Ook worden er regelmatig vreugde en natuurvieringen spreuken uitgesproken. De offerrituelen vinden dagelijks plaats. Vaak gaat dit om kleine hoeveelheden voedsel. Er wordt bijvoorbeeld rum of tabak geofferd en bij veel ceremonies worden ook dieren geofferd. De rituelen worden tegenwoordig echter vaak gezien als boosaardig. Behalve goede geesten en goden, zijn er namelijk ook slechte goden en geesten die zorgen voor ziekte en dood. Deze goden zijn enkel tevreden te stellen door het doen van offers.

In dit blogartikel heb je meer gelezen over voodoo. Aanhangers aanbidden geesten van hun voorouders, goden, godinnen. Ze geloven ook in onzichtbare krachten. Binnen deze religie zijn er geesten en goden met goede én slechte bedoelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *